- Szczegóły
-
Nadrzędna kategoria: Aktualności
-
Opublikowano: piątek, 19 październik 2018 10:16
-
Marzena Jeżewska
W dniu 14 października br. w Rakowie 13 Kół Gospodyń Wiejskich z naszego województwa przygotowało kilkanaście potraw regionalnych i tradycyjnych w ramach warsztatów i konkursu zorganizowanego przez Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego. Głównym celem tego wydarzenia było promowanie i popularyzacja walorów smakowych gęsiny, upowszechnianie jej jako produktu regionalnego, a także promocja bogactwa regionalnego dziedzictwa kulinarnego.
Powiat skarżyski reprezentowało KGW Sorbin. Panie Janina Kołek, Irena Zbroja, Halina Boczek, Teresa Krzepkowska i Justyna Nowek przygotowały jako potrawę konkursową Pieczoną gęś z jabłkami, a do degustacji dla gości także: Pierś z gęsi w galarecie, Pasztet z wątróbek gęsich oraz Pipki gęsie faszerowane (czyli szyjki gęsie faszerowane). Potrawy te były przygotowane z Gęsi Kieleckiej – naszej rodzimej rasy. Biorący udział w konkursie podczas przygotowywania potraw mogli kontaktować się z kucharzem - ekspertem z Hotelu „Tęczowy Młyn” w Kielcach i uzyskać fachową poradę kulinarną. Panie z KGW Sorbin wykazały się dużym doświadczeniem kulinarnym, a przygotowane przez nie potrawy szybko znikały ze stołu.
Czytaj więcej: PIECZONA GĘŚ Z JABŁKAMI OTRZYMAŁA WYRÓŻNIENIE